De bruidstaart is het symbool van de feestvreugde. Hét moment voor de foto’s als plaatjes van herinnering.

Van oudsher is de bruidstaart een traditie die verwijst naar vruchtbare jaren die het bruidspaar voor zich heeft, tegenwoordig zien we het aansnijden van de taart ook als teken van het delen van de feestvreugde.

Het is gebruikelijk dat de taart wordt aangesneden als alle plechtigheden achter de rug zijn. Na aankomst in de feestzaal krijgen bruid, bruidegom en hun gasten eerst de gelegenheid om zich even te verfrissen. Daarna volgen de felicitaties. Zodra vervolgens de koffie klaar staat, wordt de bruidstaart aangesneden.
De etiquette schrijft voor dat de bruid het mes ter hand neemt en dat de bruidegom haar hand vasthoudt tijdens het aansnijden. Is de taart aangesneden, neemt de bruid het eerste stukje en biedt ze haar man het volgende stukje aan.

Bruidstaarten zijn er met verschillende vullingen. Room, vruchten, crème of likeur: in overleg met de bakker bepaalt het bruidspaar zelf waarmee ze hun gasten verwennen. Volgens traditie bestaat de bruidstaart uit verschillende etages en is de buitenkant van wit marsepein, met versieringen als bloemen, vogels en vlinders.
De topversiering is altijd de blikvanger van de taart. Standaard zijn uiteraard de poppetjes met het bruidspaar dat bestaat uit bruid en bruidegom, maar inhakend op de nieuwe tijd zijn er nu ook bruidstaarten met twee bruidegommen en twee bruiden.

Net als bij de bruidsjurk geldt: op tijd bestellen. Zeker als je bijzondere wensen hebt, heeft de bakker tijd nodig voor zijn inkopen. Een maand van tevoren overleggen, is verstandig.

Bruidstaart