De regels van de burgerlijke stand
Je bent vrij om te kiezen over bijna alles wat er gebeurt op je bruiloft. Kleding, ringen, de plek en de organisatie van je feest heb je zelf in de hand. Toch zul je je aan paar regels moeten houden, om je huwelijk wettelijk en officieel bekrachtigd te krijgen.
Zo hoor je je trouwplannen te melden bij de afdeling burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Je bent niet verplicht om in je woonplaats op in het gemeentehuis te trouwen, maar de formaliteiten worden altijd geregeld in de gemeente waar je woont.
Om te trouwen heb je een afschrift van je geboorteakte en een uittreksel persoonsgegevens nodig. Daarmee kun je de huwelijksaangifte doen, zoals dat officieel heet. Dat hoort maximaal een jaar en minimaal twee weken voor het huwelijk te gebeuren.
Bij de plechtigheid zelf (de zogenoemde huwelijksvoltrekking) horen minimaal twee getuigen aanwezig te zijn. Meer mag ook, maar niet meer dan vier. Een getuige dient minimaal achttien jaar oud te zijn. Om de gegevens van de getuigen goed vast te leggen, moeten er kopietjes van hun paspoort worden ingeleverd.
Belangrijk voor de sfeer bij de plechtigheid is de keuze van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze man (of vrouw) heeft de leiding bij de huwelijksvoltrekking. Als een soort ceremoniemeester leidt hij (of zij) de plechtigheid. Ook houdt deze ambtenaar een toespraakje waarbij iets gezegd wordt over jullie zelf en jullie trouwplannen.
Om deze toespraak voor te bereiden heb je van tevoren een gesprek met deze ambtenaar. Leg hem (of haar) bij deze ontmoeting uit wat jullie verwachten bij de plechtigheid. Benoem ook de onderwerpen die je liever niet hoort in de toespraak. En geef uiteraard vooral aan wat je graag benadrukt wilt hebben. Duidelijkheid is hierbij heel belangrijk.
Een leuke speech is een goed fundament voor een geslaagde trouwdag.