Het vrijgezellenfeest

Met het vrijgezellenfeest onderstrepen de vrienden van de bruidegom (of de vriendinnen van de bruid) dat het zogenaamd de laatste keer is dat de hoofdpersoon als vrijgezel met zijn of haar vriendenclub op stap gaat.

De ceremoniemeester of de beste vriend van de bruidegom (of de beste vriendin van de bruid) organiseert zo’n feestje. Meestal vindt het plaats zo’n twee weken voor de bruiloft.

De invulling van zo’n feest is afhankelijk van het karakter en de voorkeuren van de bruid of de bruidegom. Het kan een gezellig etentje of een avondje stappen worden, maar net zo goed een avond theater of een middag karten.

Creativiteit viert hoogtij bij het bedenken van leuke vrijgezellenfeestjes. Houd de hoofdpersoon van zoetigheid? Denk dan aan een middagje bonbons maken bij de specialist in Amsterdam. Rijdt de bruidegom op een vrachtwagen? Dan heeft hij vast zin in een bezoek aan een automuseum. Of ga eens met de bruid terug naar het dorp van haar jeugd. En regel dan dat haar oude lievelingsjuf jullie ontvangt in het vertrouwde klaslokaal.

Heeft de bruidegom veel baantjes gehad? Rij met de feestgroep langs een paar oude werkgevers en overal samen herinneringen op. Houdt de bruid van tuinieren? Rij op een middag met de vriendinnenploeg langs de mooiste tuinen van de provincie. Bij de allermooiste regel je een rondleiding met thee en taart.

Hebben we het over een bruidegom die van lekker eten houdt? Maak met z’n allen een rondje langs de vriendenploeg waarbij hij bij ieder adresje iets lekkers krijgt. Zijn lievelingshapjes. De ene vriend heeft de soep klaar, de volgende een salade, aansluitend een hoofdgerecht en een toetje. Bij de laatste sluit je af met koffie, bonbons en een sigaartje.

Van tevoren niks los laten natuurlijk: de invulling van een vrijgezellenfeest hoort een verassing te zijn.

Vrijgezellenfeest