De muziek bepaalt vaak de sfeer op de feestavond. Hoe beter de band of de diskjockey de sfeer aanvoelt, hoe leuker je feest.

Hou bij het boeken van de muziek niet alleen rekening met je eigen smaak, maar kruip ook in de huid van je gasten. Zoek daarom altijd een formatie met een breed repertoire. Dan kan zowel oma als je jongste gast zijn favoriete muziek horen. Willen je bezoekers dansen? Stem je muziek daar dan op af.

Als je overweegt een band te boeken, ga dan eens kijken bij optredens van bij verschillende bands. Hou er rekening mee dat muziekformaties duurder zijn naarmate er meer muzikanten op het podium staan. Immers: iedere artiest verlangt zijn gage. Vaak spelen trio’s of duo’s het gevraagde repertoire net zo goed, terwijl er een aanmerkelijk gunstiger prijskaartje aan hangt.

Diskjockey

Een goede diskjockey is ook in staat om van een feestje een groot feest te maken. Doorgaans heeft een dj ieder gevraagd liedje paraat. Daarbij is de platendraaier meestal goedkoper dan een feestband, terwijl zijn show vaak minstens zo spectaculair is.

Zorg bij het boeken van een diskjockey of een band altijd dat je rechtstreeks contact hebt met de artiest. Dat scheelt in de kosten, want hoe minder boekingsbureaus er aan hoeven te verdienen, hoe voordeliger je uit bent. Een ander voordeel is dat je direct afspraken kunt maken over het repertoire en de indeling van de avond. Vraag altijd om een getekende overeenkomst waarin staat hoe lang de artiesten spelen en tot hoe laat. Het is voor iedereen prettig om te weten waar hij aan toe is.

Hou er rekening mee dat populaire bands en disk-jockeys vaak lang van tevoren hun afspraken maken. Een jaar van tevoren boeken is hier heel gebruikelijk.

De topartiest

Droomt de bruid van Frans Bauer? Is de bruidegom weg van Monique Smit? Wie er het budget voor heeft, kan een topartiest vragen om op zijn bruiloft te zingen. Moet het iets goedkoper? Voor toegankelijke gages zijn er vaak look- alikes te boeken met het talent van de grote sterren.

Ook in de wandelgangen van je feest is plaats voor entertainment. Een brandweerman die met veel bombarie de nooduitgang achter het bruidspaar wil testen, of een zogenaamd beschonken serveerster die tussen de gasten loopt, geven een feestje vaak een hilarisch tintje. Een komische act bij de garderobe? Een sneltekenaar die alle gasten portretteert? Een humoristische ceremoniemeester? Ze zijn allemaal te boeken, als je je feest een extra kleur wilt geven.

Muziek