Wanneer een bruid na veel pijn en moeite dan eindelijk haar jurk gevonden heeft, krijg ik tranen in mijn ogen. Ik vind dat z`n mooi moment. Je hoort het wel vaker: zodra je dé jurk aan hebt, dan weet je het gewoon, dat voel je. Ik kan dat beamen. Al lijkt het af en toe nog zo hopeloos en heb je het gevoel dat je de jurk nooit gaat vinden, begin je de moed te verliezen en heb je uiteindelijk zoiets van `nou, zullen we deze maar doen dan?`. Niet doen! Zolang je niet het gevoel hebt van ‘jaaaa, dit is m’, dan heb je je jurk gewoon nog niet gevonden. Niet akkoord gaan met een tweede, derde of vierde keus, alleen kiezen voor de absolute nummer 1!

Ik ben nu al echter een heel stap verder dan waar de zoektocht naar je trouwjurk begint. Namelijk gewoon thuis op de bank 🙂 Ik geef je 8 tips:

Tip 1: Begin op tijd met oriënteren
In eerste instantie dus gewoon thuis op de bank met een lekker kopje thee erbij! Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten trouwjurken, dat je soms door de bomen het bos niet kan zien. Wil je bijvoorbeeld een gekleurde trouwjurk of kies je liever voor maagdelijk wit? Een jurk met een sleep of juist zonder? Een echte Assepoester jurk of juist totaal niet? Een korte of een lange jurk of misschien een combinatie hiervan: voor kort en achter lang?

Zoals je leest, het aanbod is enorm. Oriënteren kan op verschillende manieren, je kan het Internet op gaan, trouwmagazines doorbladeren, maar ook in tv programma’s zoals Randy’s Wedding Rescue kan je verschillende stylen bewonderen! Zodra je weet wat je ongeveer wil, kan je gerichter zoeken in een bruidsmodewinkel. Eventueel kan je een collage maken van een aantal trouwjurken die je mooi vind. Als je dit laat zien in de bruidsmodewinkel, kan de verkoopster jurken tevoorschijn halen die matchen met de jurken die je mooi vind.. Al kan het ook zomaar zo zijn, dat je uiteindelijk voor een totaal andere jurk kiest.

Tip 2: Stel je budget vast
Wat wil je maximaal uitgeven aan je bruidsjurk? Trouwjurken kunnen enorm variëren in prijs. Je hebt trouwjurken outlets waarbij je al een trouwjurk voor € 300,00 kan kopen, maar je hebt ook de wat luxere bruidsmodewinkels waar de prijs wat hoger ligt. Stel dus eerst je maximaal te besteden budget vast. Op basis hiervan kan je een aantal bruidsmodewinkels selecteren die passen bij jouw maximaal te besteden budget.

Tip 3: Bezoek maximaal 2 tot 3 bruidsmodewinkels
Er zijn ontzettend veel soorten trouwjurken. Geen enkele bruidsmodewinkel heeft alle soorten trouwjurken van alle merken in zijn assortiment. Zou je veel bruidsmodewinkels bezoeken, dan krijg je waarschijnlijk bij elke bruidsmodewinkel weer hele andere jurken te zien. Op deze manier blijf je natuurlijk bezig, want hoe groter de keuze, hoe moeilijker het wordt om te kiezen. Beperk je daarom tot het bezoeken van maximaal 2 tot 3 bruidsmodewinkels. Mocht je je jurk na 3 bruidsmodewinkels nog niet gevonden hebben, ja, dan zul je natuurlijk wel echt een 4e winkel moeten bezoeken, maar neem dan eerst nog eens je wensen onder de loep: wat voor soort jurk wil je hebben? Is er een bepaald merk dat je enorm aanspreekt? Wat is je maximaal te besteden budget? Hier dien je de bruidsmodewinkels op te selecteren. Als je bijvoorbeeld een bepaald merk heel mooi vind, moet je er zeker van zijn dat de bruidsmodewinkel die je bezoekt, hier ook een uitgebreid aanbod in heeft.

Tip 4: Eerlijk zijn
Deze tip is eigenlijk tweeledig. Ten eerste: wees eerlijk tegenover de verkoopster en wees eerlijk tegenover je familie. Als je een jurk aan hebt die je zelf totaal niks vind, maar zowel de verkoopster als je familie vinden dat de jurk geweldig staat, wees dan eerlijk en zeg dat je hem niet mooi vind. Scheelt je een hoop tijd en energie.
Ten tweede: neem mensen mee met passen waarvan je zeker weet dat ze ook eerlijk tegen jou zullen zijn. Als een jurk jou niet staat of misschien gewoon niet bij je past, dan moeten zij dat tegen je kunnen zeggen. Neem mensen mee waarbij je je op je gemak voelt en die dichtbij je staan.

Tip 5: Bezoek een bruidsmodewinkel doordeweeks of maak een afspraak
Er zijn bruidsmodewinkels waar je een afspraak moet maken, maar ze zijn er ook waarbij dit niet nodig is. Ik ben zelf naar twee verschillende bruidsmodewinkels geweest, waarbij de één zonder afspraak was en de ander met afspraak. Als je naar een winkel gaat zonder afspraak, is het handig als je doordeweeks beschikbaar bent. Het is dan vele malen rustiger dan in het weekend en zo heeft de verkoopster alle aandacht en tijd voor jou. Mocht de bruidsmodewinkel met afspraken werken, dan maakt het naar mijn mening niet zo veel uit. Je hebt dan de gehele tijd een verkoopster tot je beschikking. Mijn voorkeur gaat daar naar uit. Dan heb je gegarandeerd een verkoopster die alle tijd voor je heeft. Een trouwjurk uitzoeken is namelijk niet binnen 30 minuten gepiept: uitkleden, maten opmeten, torselet aan, jezelf met hulp van de verkoopster aankleden etc. Nou, je begrijpt het, met het aantrekken van je eerste jurk ben je al gauw 30 minuten bezig.

Tip 6: plan uitgebreid tijd in
Een trouwjurk uitzoeken is zoals je leest niet zo snel gepiept. Zorg dus dat als je gaat passen, je alle tijd hebt. Dat je je niet hoeft te haasten of op de klok zit te kijken, omdat je naar je volgende afspraak moet. Je hebt zeker een hele ochtend of middag nodig. Houd hier rekening mee.

Tip 7: Vertrouw je gevoel
Aan het begin van deze post schreef ik al: zodra je dé jurk aan hebt, dan weet je het gewoon, dat voel je. Kijk maar eens naar een aflevering van Randy`s Wedding Rescue. Je merkt gewoon wanneer een bride-2-be een jurk aan heeft, de jurk mooi vind, maar het nog niet dé jurk is. Als een bride-2-be namelijk wel de meest geweldige trouwjurk gevonden heeft, dan zie je haar opbloeien op het moment dat ze de jurk aan heeft en in de spiegel kijkt. Vind je dus een jurk heel mooi, maar klopt er iets niet? Dan heb je dé jurk nog niet gevonden.

Tip 8: Test the dress
Het is belangrijk dat de pasvorm van je trouwjurk perfect is. Hij moet als gegoten zitten, je moet je er prettig in voelen en hij moet lekker zitten. Als je dé jurk gevonden hebt, dan kan dat ook niet anders dan dat dit het geval is! Of je jurk praktisch is, is echter een ander verhaal. Kan je je lekker bewegen in de jurk? Kan je goed lopen? Kan je makkelijk zitten? Kan je zonder problemen een trapje oplopen?
Als je eenmaal de mooiste trouwjurk ooit gevonden hebt, sta je er vaak niet bij stil of ‘ie wel praktisch is. Het testen van de jurk heeft dan waarschijnlijk geen zin, omdat je toch al verkocht bent. Als je eindelijk dé jurk gevonden hebt, wat kan jou het dan interesseren dat je er amper in kan zitten.
Toch wil ik je deze tip meegeven: test the dress! Als het kan, loop even een trapje op en af, ga eens op een stoel zitten. Hoe gaat dat? Misschien gaat het wel fantastisch, dan is dit ook weer een zorg minder. Mocht je wat meer moeite hebben met bepaalde bewegingen, dan moet je een keuze maken: ga je wel of niet voor de jurk? Het meest belangrijke is dat de jurk lekker zit en dat je je er geweldig in voelt, want dat straal je uit!

Succes met je zoektocht!